Yurtdışında trene alternatif: FlixBus mu OuiBus mu?
Merhabalar, Özellikle Euro’nun inanılmaz fırladığı bu dönemlerde yurt dışı seyahatlerinde bütçeleri eskiye göre çok daha fazla inceler olduk. Eskiden bile “yok, 1 eur = 1 tl gibi düşüneceksin, yoksa zor” derken şimdilerde çarpıp TL karşılığını görmeden edemiyoruz 🙂 Hal böyle olunca da otel, yeme-içmenin yanı sıra ulaşım da oldukça kritik rol oynuyor masraf listesinde. Bu nedenle de eğer ki şehirler/ülkeler arasında seyahat etmek gerekiyorsa en uygun alternatifi bulmak da kaçınılmaz oluyor.
Biz daha önce Paris’ten Tours ve Orleéans’a giderken Flixbus’u tercih etmiş ve fiyatlarının çok daha uygun olması, yapacağımız Lyon-Annecy ve Annecy-Cenevre seyahatinde de tren yerine yine Flixbus’u kullanmak istedik. Normalde 2 yetişkin ve 1 bebek Lyon-Annecy arasında 70 Euro iken otobüs 27 Euro tutuyor. Tam Flixbus rezervasyonunu yapıyorduk ki, karşımıza bir uyarı çıktı: “Bebek koltuğu olmadan bebekler otobüste seyahat edemez!” Tabii ki hal böyle olunca da bizi bir umutsuzluk sardı. Tren harici bir yöntemle gidemez miyiz diye araştırıyorduk ki Ouibus’u bulduk. Çok rahat bir şekilde rezervasyonlarımızı yaptık. Bebek için koltuk zorunluluğu yoktu ki bunu bir kaç kez kontrol ettik. Ouibus için buraya, FlixBus için şuraya tıklayabilirsiniz. Bazen otobüslerde koltuk numarası verilmediği ve bindiğinde bulduğun yere oturulduğundan, Atlas’ın olması sebebiyle kendimizi riske atmak istemedik ve 2 Euro/koltuk ödeyerek yolculuğumuzu garantilemeye karar verdik. İlk seyahatimiz Lyon – Annecy arasındaydı, yolculuk 2 saat civarında sürdü.
Ouibus, Lyon’da Perrache istasyonundan kalkıyor ve bizim için fazlasıyla karışıktı. Görevlilere sormasak biraz zor bulurduk. Genellikle tren istasyonlarının yanında, altında vs otobüs istasyonları oluyor ve Ouibus, Flixbus ve benzeri tüm otobüsler oralardan kalkıyor. Ouibus’lara binmek için Perrache’nin içine geçmeniz ve 1. Kata giderek (asansörde otobüsler 2. Kattaymış gibi yazıyordu) otobüs duraklarının olduğu yeri gösteren tabelaları takip etmeniz gerekiyor. Otobüsler zaten gelip yan yana dizildiğinden sizin otobüsün hangisiyse, kapıları açtığında direkt binebiliyorsunuz. Annecy’de ise hemen garın sol tarafında otobüs durağını görebilirsiniz. Hem de ekranlardan hangi otobüs nereden kalkıyor rahatlıkla görebilir ve takip edebilirsiniz.
Burada önemli 2 nokta var: 1 – Bilet üzerindeki otobüs numarasından(80011) farklı numaradaki otobüs kalkabiliyor (80012) Lyon’da eğer ki o otobüs üzerindeki Annecy yazısını görmeyip şöföre sormasaydık 80011 numaralı otobüsü bekleyecektik. 2 – Seyahatinizin hangi firma aracılığıyla yapıldığına muhakkak bakın. Biz o detayı hiç görmediğimizde Annecy – Cenevre seyahatmiz için istasyona geldiğimizde kafayı yiyecektik:) İstasyona gittiğimizde Ouibus’lar buradan mı kalkıyor diye soruyoruz görevlilere, saatin ve kalkış-varış noktalarını gösteren maili gösteriyoruz. Kendi dosyalarına bakıp bakıp o saatte Ouibus yok zaten Ouibus Cenevre’ye de gitmiyor diyip duruyorlar. En son gara girip bir sorun dediler. Gara girdik, bankodaki görevli de bize ilk böyle söyledi. Sonra yanındaki diğer görevliye sordu, o da dedi ki T73’e bineceksiniz. Biz ilk durağa gittiğimizde tam bizim otobüs kalkış saatinde Cenevre’ye giden bir otobüs olduğunu görmüştük ama Ouibus yazmayınca anlam verememiştik. Meğerse aslında bizim biletlerin üst kısmında da yazıyormuş ama bakmayı kimse akıl edememiş. Bileti Ouibus’tan alıyorsunuz ama mesela Alis International, Transalis gibi firmaların otobüsleriyle yolculuk yapıyorsunuz. Demem o ki bilet satın aldığınızda sağ üstteki detaylara bakmayı unutmayın:)
Lyon – Annecy arasındaki yolculuğu Ouibus’ün kendi araçlarıyla yaptığımız için çok konforlu olduğunu söyleyebilirim. İçeride alt değiştirme ünitesi olmasa da tuvaleti vardı. Tüm koltukların yanında bir usb girişi bir de priz vardı. Otobüs çok kalabalık değildi zaten ama kalabalık da olsa yine rahat yolculuk yapardık. Bir de otobüste Wi-Fi vardı. Annecy – Cenevre arasında ise bileti Ouibus’ten aldık ama Transalis ile seyahat ettik. Ouibus’ün aksine ne tuvalet, ne priz hiç bir şey yoktu, sadece koltuk üstlerindeki çanta koyma yerler daha geniş ve rahattı. Gelelim trene alternatif olan Flixbus ve Ouibus’un farklarına. Açıkçası ikisini de farklı zamanlarda ve farklı güzergahlarda kullandık. Bindiğimiz araçlar hatlar arasında değişiklik gösteriyor mu bilmiyoruz ama Ouibus’le daha rahat ve konforlu bir yolculuk yaptık. – Flixbus, bebekler için bebek koltuğunu zorunlu kılıyor ancak Ouibus’te öyle bir zorunluluk yok.
– Bizim seyahat ettiğimiz Ouibus otobüsü, Flixbus’lara göre daha konforlu ve daha yeni otobüslerdi.
– Ouibus’ta koltuk numaraları yolculuktan 1 saat önce (siz daha önce ekstra ödeme yapıp seçim yapmadıysanız) size mail ile geliyor ve o koltuk numarasına oturuyorsunuz. Ancak flixbus’ta ve transalis’te de öyle oldu bir koltuk numarası yok. Muhtemelen biletleri koltuk sayısına göre kesiyorlardır ama bizce önceden belirlenmiş bir yere oturmak daha rahat ettriyor. Belki seyahat ettiğiniz rotayla da alakalı olabilir, bilemiyoruz.
– Ouibus toplamda 1500 farklı rotaya sahipken, FlixBus’ta bu sayı 2000’in üzerine çıkıyor ve toplam 28 ülkeye seyahat etmenize olanak sağlıyor.
– İkisinin de kendine ait uygulaması bulunuyor ancak Flixbus’un uygulamasını daha kullanışlı buluyorum.
Biletleri ne kadar erken alırsanız o kadar ucuza alma şansınız oluyor, ancak son dakika bile internetten rahatlıkla bilet satın alabiliyorsunuz. Az önce de belirttiğim gibi araçlar değişiklik gösteriyor olabilir ama biz bir daha olsa yine Ouibus’ü tercih ederiz gibi görünüyor.
İyi yolculuklar dileriz!