Yurt dışı çıkış harcı ödeme yöntemleri
Bunun da rehberi olur mu demeyin, gidip illa ki havaalanında, limanda, gümrük kapılarında pul almaktansa, yeni ve farklı bir kaç yöntemden bahsetmek istiyorum sizlere.
Biz son iki seferdir farklı yollardan almayı tercih ediyoruz. Hepsini yazalım, sizlerle paylaşalım istedik 🙂 Bu arada biliyorsunuz sonuçta bu pulu ödediğiniz harca karşılık olarak veriyorlar yani pul satın almıyoruz yurt dışı çıkış harcı ödüyoruz, o yüzden harcı ödediğimiz zaman her yöntemde elinize pul geçmeyebiliyor 🙂
Bu harcın 15 TL’den 50 TL’ye çıkma konusuna ise hiç girmeyeceğim.
1 – Havaalanı Pul Vezneleri: Gümrükten, havaalanından, limanda veznelerden satın alabilirsiniz.
2 – Pul Otomatları: Henüz kullanmadık ki bildiğim kadarıyla zaten çok yeni bir sistem ama duyduk ki havaalanlarına istediğiniz şekilde ödeme yaparak satın alabileceğiniz pul otomatları eklenmiş. Bence veznede kuyrukta beklemektense çok daha mantıklı
3- Banka Veznelerinde Ödeme: Bankalara gidip (seyahatten maksimum 15 gün öncesine kadar aldıklarınız geçerli, dikkatli olun) ödemelere yapabiliyorsunuz.
Dekontu alırken; Ad-soyad, T.C. Kimlik Numarası, tahsil edildi kaşesi ve imzanın da dekont üzerinde bulunduğundan emin olun. Dekontu da muhakkak yanınızda götürün, pul yerine dekontunuz oluyor.
(Bizimkileri arkadaş Midilli seyahatimiz için bu şekilde almıştı, çok pratik mi bence değil ama yolculuk zamanı geldiğinde uğraşmaktansa, rahat oluyor 🙂
Bankalar hangileri derseniz, alfabetik sırayla da paylaşmış olalım:
- Albaraka
- Denizbank
- Finansbank
- Garanti Bankası
- Halk Bankası
- ŞekerBank
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türk Katılım Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Ziraat Bankası
4 – İnternetten Ödeme: Vergi dairesinin sayfasına girerek veya mobil uygulamasından da ödeme yapabiliyorsunuz.
Artık bir çok ödemeyi, pasaport harcını, defter parasını ödeyebildiğimiz bu sayfadan: https://ivd.gib.gov.tr yurt dışı çıkış harcı da ödeyebiliyorsunuz. Linke tıkladığınızda, Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme butonuna, ardından da Yurt dışı çıkış harcı ödeme butonuna tıklayarak hızlıca ödeyebiliyorsunuz.
Pasaport ile ilgili ödeme kısmını merak edenler, her ne kadar Atlas için başvuru ve ödeme yapmış olsak bile, ödeme adımları bire bir aynı olduğu için şuraya tıklayarak bilgi edinebilirler:
dreamtravelshoot.com/post/2019/01/20/bebekler-için-umumi-bordo-pasaport-nasıl-çıkartılır-2019
Üstelik bu şekilde dekont çıktısı, puldur muldur uğraşmanıza gerek kalmıyor. Sisteme bu ödeme aktarılıyor.
Ödeme aktarıldı mı diye merak ederseniz, ona da bakabilirsiniz. Aktarılınca şöyle bir yazı görüyorsunuz 🙂
İnteraktif Vergi Dairesi’nin sitesine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra, ödeme ve borç sayfasından ödemenizi de kontrol edebiliyorsunuz.
Biz ödemeyi Maximum’un mobil uygulaması üzerinden yaparız diyorduk ancak sonradan direkt İnteraktif Vergi Dairesi’nin mobil uygulaması üzerinden yaptık, aşırı pratik oldu 🙂
5 – Bankacılık uygulamaları üzerinden ödeme: Maximum Mobil gibi sitelerden ödemeler kısmından da ödeme yapabiliyorsunuz. Bu da aynı İnteraktif Vergi Dairesi gibi ödemenin ardından anlık olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yukarıda bahsettiğimiz sayfasına yansıyor ve siz de kontrol edebiliyorsunuz.
Benim bu son iki seçenekle ilgili düşündüğüm negatif bir şey var: Son dakika ödemenin riskli olacağı yönünde, olur da pasaport kontrole gelene kadar ödeme sayfaya yansımaz ise tekrar gidip vezne yada otomattan almanız gerekebilir.
Bol seyahatler 🙂