GEZİ,  KAYAK - SNOWBOARD,  MARMARA,  TÜRKİYE,  ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ

Uludağ Kayak Merkezi

Pandemi sebebiyle evde oturmaktan bayılmak üzereyken, bir arkadaşımla ani bir kararla kendimizi otel bakarken bulduk. Uludağ için makul bir fırsat da yakalayınca, rezervasyon günü gelince iki ayrı şehirden sabah erkenden yola çıkarak, Uludağ’a gitmeye karar vermiştik. Eğer ki pandemi olmasaydı Uludağ yerine başka kayak merkezlerini de tercih edebilirdik ama hem İzmir hem İstanbul üzerinden araçla neredeyse benzer sürelerde ulaşabileceğimiz bir konumdaydı.

NASIL GİDİLİR?

 

Öncelikle ilk denememizde yoğun kar yağışı nedeniyle arkadaşım yolda kaldığı için kendisinin Balıkesir’den, benim de Bursa Teleferik’in önünden geri evlerimize döndüğümüzü belirtmek istiyorum. Şu an gülsek de hiç sevimli bir durum değildi. Demek ki neymiş sadece feribot..vs değil yol durumunu da iyice incelemeden yola çıkmamak lazımmış. İzmir’den sıcacık memleketten geliyor ne olabilir ki dediysek de gerçek öyle değilmiş 🙂

 

Neyse ki ikinci denememizde başarılı olduk.

 

Arkadaşım İzmir’den ben de İstanbul’dan gittiğimiz için ve pandemi de olduğu için Bursa’ya kadar arabayla geçtik. Bursa’dan teleferikle de çıkabilirsiniz, arabayla da Uludağ’a çıkabilirsiniz. Ancak biz ilk gün yolların durumunu bilemediğimiz için Teleferik’le çıktık. Teferrüç’ten binip Kadıyayla ve Sarıalan’ı geçerek otelimizin bulunduğu Kurbağa Kaya’ya ulaştık. Sarıalan’da aktarma yapmanız gerekiyor.

Not: Teleferik çok rüzgarlı havalarda çalışmayabiliyor, dikkat etmekte fayda var. Bursa Teleferik’in instagram sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Bursa teleferik instagram sayfası

 

2021 yılında tam – gidiş dönüş teleferik fiyatı: 60 TL/kişi. Güncel fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz. Teleferik’in orada bir otopark var, günlük 38 lira gibi bence yüksek olan bir park ücreti var. Teleferikteki kabinde kaç kişiyseniz o kadar kişi biniyorsunuz sadece, ekstradan kimse binmiyor şu an.

 

Teleferikle değil de arabayla çıkmak isterseniz, Uludağ Milli Parkı’na giriş ücreti 21 lira.

 

İstanbul’dan arabayla geçmek isteyenler aşağıdaki güzergahlardan birini tercih edebilir. Ben pandemi olmasa Bursa’ya muhtemelen Yenikapı-Bursa deniz otobüsüyle gelirdim, çünkü arkadaşımda da araba olacağı için beni iskeleden alabilirdi ancak pandemi sebebiyle deniz otobüsü kullanmak istemedim. Hafta sonu- pandemi nedeniyle olsa gerek – Pendik/Yalova arasından feribotla geçmek istesem de seferlerin olmayışı nedeniyle alternatiflerden birini tercih etmem gerekti.

 

1 – Eskihisar- Topçular feribotu: yol 40 dk kadar uzuyor Yalova-Pendik feribotuna göre. Yine de köprüden daha ucuz, hem de feribot süresince dinlenebiliyorsunuz. Giderken bu feribotu kullandım. Çünkü pandemi yüzünden hafta sonları deniz otobüsleri çalışmıyor.

2 – Osmangazi Köprüsü

 

3 – Pendik – Yalova feribotu: Dönüşte de bu feribotu kullandım rahat oldu. Arabadan çıkmak zorunda kalmıyorsunuz

 

Bursa’ya gidiş seçeneği çok anlayacağınız, siz gönlünüze göre tüm bu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

 

NEREDE KALDIK?

 

Uludağ’da fiyatlar yüksek, son dakika fırsat yakalamazsanız ya da çok önceden rezervasyon yapmazsanız bütçeye uygun bir otel bulmak zor olabilir. Biz şans eseri Uludağ şartlarına göre uygun fiyatlı bir otel bulmayı başarmıştık. Tabi biz, hafta içi 2 gece kalacak şekilde planlamıştık. Hafta sonları fiyatlar artıyor. Otel bakarken göz önünde bulundurmanızda fayda var. Hatta sanırım 2. bölgede fiyatlar biraz daha uygun gibi – yanılıyorsak yorumlarınızı bekliyoruz 🙂

 

Bazen tur firmalarında da uygun kampanyalar olabiliyor. Onlara da göz atmakta fayda var.

 

Tabi ki ilk denemede gidemeyince, rezervasyonu yenilemek gerekti ve 2 gece yerine 3 gece kalmak istesek de ilk rezervasyon yaptığımız otel doluydu. Biz de 1 gece Bursa-Osmangazi’de 2. ve 3. geceler Uludağ’da kalacak şekilde rezervasyon yaptık.

 

Bursa’da kaldığımız otel “Holiday Inn City Center”. Temizlik ve covid önlemleri açısından gayet memnun kaldık. Hatta yer olduğu için odaya erkenden giriş yapmamıza bile yardımcı oldular.

 

Konaklama yaptığımız otel “Karinna Hotel Uludağ. Bu arada dileyenler için Orman Köşkleri de var ama otelde tam pansiyon konakladığımız için, 2 kişi otel daha uyguna geliyor. Üstelik yemek hazırlamak gibi dertler yok ama kalabalık gidiliyorsa güzel bir seçenek olabilir. Tabi bu durumda kayak için gelenlerin, her gün o evlerden çıkıp oteller bölgesine gelmesi gerekiyor.

 

Açıkçası hem otelin covid önlemlerini yetersiz bulduk hem de kendisinden çok memnun kalmadık. Ne ateş ölçüldü ne bir şey. İnsanlar sürekli dip dibeler. Maskesiz gezenler vardı ortalıkta. (Tabi ki bu sadece otelle alakalı değil belki ama mesela Kartalkaya’da yemek vs alamıyorsun eğer masken yoksa. mutlaka uyarıyorlar sizi)

 

Avantajları: Diğer otellere göre daha uygun fiyatlı, hemen önünde teleski mevcut, odaları ferah ve temizdi. (duş hariç) Hatta biz en üst katlardan birinde olduğumuz için güzel bir manzaramız vardı.

Bir de iade edilmeyecek şekilde rezervasyon yaptığımız halde ilk seferinde gidemeyince ücretsiz iptal yapmış olmaları bizi çok rahatlatmıştı.

 

Dezavantajları: Kayak merkezi çalışanları çok umursamaz ve ukalaydı, covid önlemlerine çok dikkat edilmiyordu, yemekler de çok iyi diyemem. Ayrıca sadece öğün saatlerinde ücretsiz olarak bir şeyler içebiliyorsunuz. Geri kalan saatlerde ücretli. Hatta türk kahvesinin falan öğün saatleri de dahil her saat ücretli olması aşırı saçma geldi bana.

 

Bir de tabi saat 9:00-10:00 arası resepsiyona gidip kayıt yaptırdığımız halde bizi bekletip saat 15:30’da falan odaya almalarıydı. Üstelik saat 11:00’de odanız şu an temizleniyor dedikleri halde. Personel güler yüzlüydü vs ama yani neyleyelim check-in saatinde bile bizi odaya almayan güler yüzü.

 

YEME – İÇME:

 

Tam pansiyon bir konaklama gerçekleştirdiğimiz için ana öğünlerimizi hep otelde yaptık. Yalnız gitmeden bir kaç gün önce harita üzerinde otelin konumuna bakarken fark ettim ki teleferiğin orda bir Migros Jet var. Arada Migros Jet’e gidip çikolata vs aldık 🙂 Bence market olması avantaj.

 

Sucuk ekmek 50 lira, köfte ekmek 55 lira gibi fiyatlar gördük otellerde.

 

GELELİM EN ÖNEMLİ KISMA: PİSTLER/LİFTLER:

 

Lift ve pistlerle ilgili detaylara Uludağ İnfo sayfasından ulaşabilirsiniz, hatta bazı pistleri de canlı yayınları sayesinde izleyebiliyorsunuz.

 

Uludağ’da hem 1. Bölge hem 2. Bölge dahil toplamda 24 tane lift mevcut ancak bunlardan 20 tanesi aktif olarak çalışıyor. Hava durumuna, elektrik sıkıntılarına bağlı olarak da bazen bu sayı azabiliyor. Mesela biz ordayken son gün Maden pistine çıkan telesiyejde ve Kırkgözler teleskisinde sıkıntı vardı, Maden’e çıkamamıştık.

 

7 zor, 7 orta ve 17 tane de kolay pist var ki bunlara eğitim pistleri de dahil.

kaynak: uludagbursa.com

 

Ağırlıklı olarak Teleski var ama yeni board yapmaya başlamış kişiler için gerçekten zorlayıcı ve 2. Bölgede tüm otellerden farklı pistlere geçmek için teleski kullanmalısınız.

 

Biz ilk gün teleski kullanamadık mesela, sonraki günler ise önce deneyimli birileriyle, sonra 2 kişi sonra tek kişi çıkabildik.

 

Beden Terbiyesi, Maden, Tutyeli ve Kuşaklı pisti için önce teleski sonra telesiyej kullanmalısınız

kaynak: uludagbursa.com

 

Meşhur diğer pistlerden biri de İtalyan pisti, buraya da teleski ile çıkılıyor.

 

Açıkçası biz maden’e çıkılan yeri, Monte Baia, Bof ve Karinna’nın pistlerini gördük sadece yeni board öğrendiğimiz için. Kırkgözler de yeni başlayanlar için uygun pistlerden. Bu arada bu pistler de evet kolay ama hem kısa ve genelde de tek yöne doğru eğimli haliyle board’la bazen kendinizi gitmek istediğiniz yönün tersinde bulabiliyorsunuz:)

Seveni vardır belki, Uludağ‘da zaman zaman gece kayağı şansınız oluyor. Genelde Ağaoğlu/Bof, Karinna ve İtalyan pistlerinde kayabiliyorsunuz. Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri olan gece kayağı saat 18:00-20:30 arasında ve ayrı bilet almak gerekiyor. Bilet fiyatı 75 lira.

 

BOARD/KAYAK KİRALAMA ÜCRETLERİ:

 

Öncelikle biz board’ları otelimize ait kayak okulunun ilgisiz olması ve board kalmadı demesi üzerine yan otelden yani Hotel Monte Baia’dan kiraladık. Kiralama ücretleri çok değişmiyor gibi görünüyor. Hem Karinna hem Monte Baia’nın fiyatları hem de Teleferik’in oradaki dükkanlarda fiyatlar aynıydı.

 

Hani biz Karinna’nın okulu ilgisizdi, sevmedik, tavırlarından rahatsız olduk derken şöyle şeyler oldu: Biz gidip 4 gün kalacağımızı ve board kiralamak istediğimizi söyledik, onlar da board kalmadığını bugünlük kayak takımı verebileceklerini söylediler. Biz board konusunda ısrarcı olunca(çünkü orada birisi, yan otellerden getirttiklerini söylemişti) aa ilk kez mi kayacaksınız, öyle kolay değil board, yapamazsınız falan dediler. Biz yine de deneyeceğiz dedik, bir soramaz mısınız Monte Baia’da vardır belki dedik, yok diye geçiştirdiler.

 

Sonra biz Monte Baia’yı aradık ve oraya gittik. Orada çok yardımcı oldular, botları giyip çıkartırken, açı ayarlarken hep ilgilendiler bizimle.

Kayak, snowboard takımlarını kiralarken ücretler kiralayacağınız gün sayısına göre değişiyor. 2021 yılı için fiyatlar şu şekilde:

 

Kayak ve snowboard takımları – günlük 130 TL’den başlıyor, gün sayısı arttıkça günlük 5 lira indirim oluyor gibi düşünebilirsiniz.

 

Mont pantolon tek tek alırsanız 70’er lira, birlikte alırsanız 120 lira, kask 60 lira.

 

Eğitim alacaksanız ise ortalama fiyatlar; tek kişi saatlik 350-400, iki kişi alırsanız kişi başı 250-300 civarı.

 

Oldu da kar motoruyla tur atalım derseniz saati ortalama 500 lira.

 

2020 – 2021 Skipass çeşitleri ve ücretleri:

 

Skipass’leri online satın alırsanız bilet tipine göre daha ucuza gelebiliyor. Online almak istemeyenler yada online alınamayan puanlı biletleri ise Karinna Otel’in yada Bof Hotel’in teleskisinin yanındaki gişeden yada Monte Baia’da otelin içindeki gişeden almanız mümkün.

 

Bilet fiyatlarını tek tek yazmaya gerek yok sanırım, Uludağ İnfo bu konuda süper bence, tüm fiyatlar yazıyor güncel olarak. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz, hatta buradan online olarak da satın alabilirsiniz.

 

Aslında kolay pistleri kısa olduğu için ve diğer uzun, daha zor pistlere de yine birden fazla teleski/telesiyej kullanarak çıktığınız için günlük bilet almak çok daha avantajlı olur. Çünkü diyelim ki Maden pistine gideceksiniz, önce otelin oradan teleskiyle çıkmanız, oradan Maden’e geçeceğiniz telesiyejin olduğu yere kaymanız gerekiyor. doğal olarak her liftle çıkışınızda skipass kullanıyorsunuz.

 

Ama acemiyseniz yada ben gün içinde bir kaç tur çıkıp gelirim öyle çok kaymayı düşünmüyorum derseniz yani sürekli lift kullanmayacaksanız o zaman başka bir alternatifi de düşünebilirsiniz.

 

Uludağ genel olarak kayak merkezi ortalamalarının üzerinde skipass fiyatlarına sahip. yukarıda dediğim gibi bir kullanımınız olacaksa bu durumda puanlı biletleri tercih edebilirsiniz. 10-30-50 çıkışlık seçenekleri var ve art arda birden fazla kişi tarafından kullanılabiliyor.

 

Biz başta 30 çıkışlık almıştık ve iki kişi kullanmıştık ki yeterli gelecek gibiydi ama malesef skipass’i daha yarısı doluyken kaybettik! Öyle olunca da son 1 gün için 10 çıkışlık bir bilet daha aldık.

 

Eğer orta/zor pistlere çıkacaksanız ve sürekli lift kullanacaksanız çok tavsiye etmem.

 

BONUS: Bu biletler puanlı olduğu için kaybederseniz içinde ne kadar kaldığı da belli olmadığından geri dönüşü yok, giden gidiyor ama siz siz olun mutlaka ama mutlaka günlük bilet vs aldıysanız hem fotoğrafını çekin hem de fişini saklayın. Skipass’i kaybetseniz bile eğer fişinizi gösterirseniz yardımcı oluyorlar.

 

Kayıp durumlarında böyle bir güzellik yapıyor olsalar da diyelim ki orada hava bozdu bir şey oldu ve kaymanız mümkün değil. Pistler ve liftler kapalı bile olsa para iadesi yapmıyorlar.

 

Sanırım aklıma gelen tüm detayları paylaştım. Herhangi bir sorunuz olursa bize sosyal medya hesaplarımız üzerinden ulaşabilir veya dreamtravelshoot@hotmail.com ‘a mail atabilirsiniz.

 

İyi eğlenceler!

 

ilk snowboard denemem:

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir