ALMANYA,  BİSİKLET TURLARI,  GEZİ,  ROMANTİK YOL,  ROMANTİK YOL - ALMANYA

Romantik Yol’da Bisiklet Turu: Hazırlık

Her şey bir arkadaştan Romantik Yol rotası ile ilgili bilgi almamızla başladı. Forumların ve gezi bloglarının bu noktada faydası olacağına inandık. Ancak özellikle de Türkçe çok az bilgiye ulaşabildik. Biz de yabancı siteler ve bloglardan derlediğimiz bilgilerle kendi rotamızı oluşturduk. Tam da bu sebeple, çok keyif aldığımız ve herkese önerebileceğimiz bu turu derli toplu bir şekilde yazıya dökmek istedik, Umarım rehber niteliğindeki bu yazı serisi, bu tarz farklı rotalarda bisiklet turu yapmak isteyenler için yol gösterici olur.

Öncelikle gezi için bütçe hesabı yapmaya ve uçak bileti almak için araştırma yapmaya başladık. Planımız toplamda 350 – 400 km arasında bir tur gerçekleştirmek olduğundan, rotanın başlangıç ve bitişlerindeki hazırlık ve toparlanma sürecini de göz önünde bulundurarak süreyi 8 gün olarak belirledik. Bizim için en uygun olacak tarih birleştirilen Ramazan Bayramı tatiliydi, bu nedenle uçak biletleri biraz pahalı da olsa Sabiha Gökçen – Münih olacak şekilde alarak işe başladık.

GÜZERGAHI NASIL BELİRLEDİK?

İlk ve son gecemizi Münih’te geçirmeye karar vermiştik, bu nedenle ilk olarak onların rezervasyonunu yaptık. Kaldığımız otellerle ilgili tüm bilgiyi daha sonra turla ilgili detaylı yazımızda bulacaksınız. Yazımız hazır olduğunda linkini buraya bırakırız.

İkinci karar vermemiz gereken nokta, günlük gideceğimiz mesafeyi belirleme ve nerede başlayıp nerede bitireceğimizi netleştirmekti. Romantik Yol Rotası Würzburg ile Füssen arasında. Ancak biz başlangıç olarak günlük 50-60 kilometreyi geçmemeye çalışarak bir hesap yaptık ve Füssen’den başlayıp Feuchtwangen’de bitirmeye karar verdik. Ertesi gün kalkıp Ansbach’a sürerek rahatlıkla Münih’e geçebilirdik. Bu seçimi yaparken de mutlaka ve mutlaka Münih’te geri dönebileceğimiz en uygun (yani tren istasyonuna en yakın) yeri tercih ettik.

Tüm rota üzerindeki yerlerle ilgili detaylı bilgi için bu linkten faydalanabilirsiniz:

http://www.romanticroadgermany.com/

Altta göreceğiniz üzere, hem başlangıcı hem bitişi hem de bizim bitirdiğimiz yeri işaretledik haritada. Füssen – Würzburg arasındaki mesafenin 316 km olması sizi yanıltmasın, direkt devam etmiyor, şehirlere, kasabalara giriyor, içlerinde dolanıyor ve bazen gittiğimiz yolda geri dönüyoruz. Toplamda 350 km’ye yakın yol yapmışız biz bu rota üzerinde. Günlük strava verilerini de diğer yazılarda paylaşacağız.

Romantik Yol – Harita

Bisiklet turunda hangi rotayı seçeceğiniz tamamen size kalmış. Siz dilerseniz tüm bu romantik yol rotasını tamamlayabilir, tüm yolu tam tersi istikamette gidebilir veya trenle ulaşılabilecek şehirlerden bazılarını seçip rotanızı romantik yıl içerisinde daha kısa olarak belirleyebilirsiniz.

Rotamızı ve günlük hedef mesafemizi belirledikten sonra ise bu güzergah üzerinde otel rezervasyonlarımızı yapmaya karar verdik. Aslında önceden rezervasyon yapmak yerine, o gün ulaşabileceğiniz yerde bir otel yada pansiyon bulup da konaklama şansınız var. Ancak biz hem konaklamayı garanti altına almak hem de bir hedefe doğru ilerlemek amacıyla bu yöntemi tercih ettik.

EKİPMANLARI NASIL SEÇTİK?

Burada bizim için en zorlu kararlardan bir tanesi yanımıza ne alıp ne almayacağımızı belirlemekti. Çünkü Romantik yol üzerinde herhangi bir şekilde başladığımız noktaya dönmeyecek ve her akşam farklı bir yerde konaklayacağımızdan yanımıza almamız gerekenleri seçerken çok dikkatli olmamız gerekiyordu.

Öncelikle nelere ihtiyacımız olabileceğiyle ilgili uzun listeler hazırladık, daha sonra bir kısmını eledik yada daha kullanışlı olacağını düşündüğümüz başka ekipmanlar yada kıyafetler ekledik. Bu ekipmanlarla ilgili tüm detayları ayrı bir yazıda belirteceğiz, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yine de kısaca özetlersek, yanımıza minimum miktarda kıyafet, yağmurluk, elektronik cihazları ve şarj aletlerini, bisikletlerimizi ve kasklarımızı, tamir ekipmanları ve yedek iç lastikleri ile tüm bunları taşıyacak heybelerimizi aldık diyebiliriz.

BİSİKLETLERİMİZİ NASIL TAŞIDIK?

Biz bu tur için yanımızda Dahon Katlanır Bisikletlerimizi götürmeyi tercih ettik fakat sancılı bir sürecin içine girdiğimizin de farkındaydık. Bu konuyla ilgili olarak çok fazla bilgiye ulaşamadığımızdan burada maksimum bilgiyi paylaşmak istiyoruz.

Öncelikle yukarıda da belirttiğimiz gibi Türk Hava Yolları ile seyahat ettik. Her koşulda bisikletinizin taşınması için bir tutar ödemek durumundasınız. Türk Hava Yolları’nın bisiklet için talep ettiği tutar tek gidiş, tek bisiklet için 30 EURO. Bu ödemeyi dilerseniz uçak biletini aldığınızda, dilerseniz de havaalanına geldiğinizde ödemeniz mümkün. Kiosk’larda check-in veya çanta bırakma işleminden önce THY’nin yada ilgili havayolu firmasının bilet satış ofisine giderek ödemeyi yapmanız ve verdikleri kağıdı aldıktan sonra kiosklara geçmeniz gerekmektedir.

Eğer bisikletleri “hard case” çantalarına koymadıysanız, bisikletinizin öncesinde streçlenmesi talep edilebiliyor. Bu durumda bisiklet başına 50 TL ücret ödüyorsunuz, tabi bu tutar Sabiha Gökçen Havaalanı’nda bizden talep edilen miktar. Münih’te ise bisiklet başına 10’ar EURO ödedik.

Bisikletleri çantalarla beraber konveyörden almıyorlar, onun yerine, sizden onları büyük bagajlar için kullanılan arabaya yerleştirmenizi talep ediyorlar. Bu arada “kırılacak” etiketini kullanmanız bisikletinizin maksimum düzeyde güvenli taşınmasına olanak sağlayabilir. Aynı zamanda kutunun üzerine “bisiklet” yazmayı ve ok işareti ile kutunun üst tarafını göstermeyi unutmayın. Fakat bu her durumda geçerli değil, döndüğümüzde fark ettik ki, doğru paketleme çok önemli, aksi halde bisikletinizin başına iş açılabiliyor. Böyle bir durumda bisikletleri teslim alır almaz kontrol etmeli ve tutanak tutturmalısınız. Altta bisikletlerden birinde oluşan hasarı da göstermek istedik ki ne kadar özen göstermeli ve dikkatli olmanız gerektiği anlaşılsın. Bisikletinize iyi davranın! 🙂

Tüm bu sürece başlamadan önce hedefimiz bisikletlerin kendi taşındıkları kutularından tedarik etmekti, ki size de önerimiz düzgün yerleşmesi için hangi marka bisikletiniz var ise onun kutusunu edinmeniz. Biz ne yazık ki başka bir markanın kutusundan temin edebildiğimizden sığdırmakta sorun yaşayınca çareyi koliyi biraz parçalayıp bisiklet etrafına sarmakta bulduk. Dönüşte kolilemek yerine her ne kadar çok sağlam gibi streçlenmiş olsa da, üzerine yük konulduğundan bisikletlerimizde hasar oluştu.

Eğer şansınız var ise bir şekilde giderken kullandığınız kutuları, bir yerde (mesela konakladığınız otelde) bırakıp dönüşte de kullanırsanız çok daha rahat olacaktır.

Sadece kolilemenin yeterli olmadığını düşündüğümüzden, boru izolasyon köpükleri ve kartonlarla bisikletleri destekledik, kadro ve maşayı ayrı ayrı sardık. Ayrıca jantları da ayrı bir kartonla örttük.

Parçaları bir arada tutmak için kolilemeden önce de streç film ve koli bandı yardımıyla tek tek ve kalın bir şekilde sardık. Tabi ki fotoğraf kaybetmek konusunda son derece yetenekli olan bizler, bu taşıma ve paketleme sırasında çektiğimiz fotoğrafları da kaybetmişiz…

Gün gün neler yaşadık hepsi çok detaylı halde sonraki yazılarımızda bulabilirsiniz.

Hatta uzun uzun okuyamam, bana özet geçin diyenler için özet yazımız şu an burada:)

https://www.dreamtravelshoot.com/single-post/Romantikyolbisikletturuozet

Şimdilik sevgiyle kalın! 🙂

 

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir