
Romantik Yol Bisiklet Turu: Ekipmanlar
Herkese merhaba,
Ekipmanlara geçmeden hemen önce, özet yazımızın linkini hemen buraya ekliyorum ki, ne kadar nerede bisiklet sürmüşüz nasıl konaklamışız paylaşmış olalım.
Tur için kullandığımız bisiklet tercihimiz, mevcut sahip olduğumuz 20″ tekerlekli Dahon Vybe katlanır bisikletlerimiz oldu. Tur bisikletlerinizle çok daha konforlu bir tur yapabileceğiniz aşikar fakat bisikletlerimiz bizi yol boyunca yarı yolda bırakmadı. Dolayısıyla ne tür bisikletiniz olursa olsun turu gerçekleştirmeniz için yeterli olacağını düşünüyoruz. 7 vitesli bisikletlerimiz (46 diş aynakol, 13-28 diş ruble) bu rota boyunca yokuşlarda veya düz yollarda bize yeterli geldi, tabii ki 20″ tekerlekli bisikletlerimizle günlük alabildiğimiz yol, 28″ tur bisikletlerinin yanında düşük kalacaktır.
Bisikletlerimizde yük taşımak için ihtiyacımız olan tek modifikasyon aşağıdaki bagajı satın alıp monte etmek oldu, bu bagaj olmadan mevcut bagaja Btwin heybemi bağlamak pek mümkün olmayacaktı ve heybe topuklarıma çarpacağı için bisiklet kullanmamı zorlaştıracaktı, bu bagajı kullandıktan sonra hiçbir sorun yaşamadım. Eşimin bisikletinde daha az yük taşıyacağımız için bu bagaja ihtiyaç duymadık bile, Vaude‘nin yan gözleri açılıp kapanabilen görece küçük heybesini kullandık.
Bisikletler;
- Dahon Vybe 7 Katlanır Bisiklet, 20″ tekerlekli 7 vitesli 12 kg civarı ağırlıkta aluminyum kadrolu bisiklet.
Taşıma ekipmanları;
- Dahon marka katlanır bisikletler için heybe takmaya olanak sağlayan Dahon Ultimate arka bagaj, fiyatı yaklaşık 50 Euro
- Vaude Silkroad Plus heybe fiyatı yaklaşık 45 Euro, üst ve yan kısımlarından genişleyerek ek yükleme alanı sağlıyor, üzerinde mont, rüzgarlık vb taşımak için üst kısmında elastik ip vardır, yağışlı havalar için içerisinde yağmurluğu bulunuyor. Dilerseniz omuzda taşımak için de omuz askısı bulunuyor.
- Btwin 15×2 heybe fiyatı geçen seneden bile düşük olarak 100 TL
- Jenerik (markasız) Vaude Silkroad veya Topeak Trunkbag benzeri Çin malı bir çanta, fiyat açısından oldukça hesaplı 50-60 TL (15 USD) civarı, Vaude Silkroad Plus gibi üst ve yan gözleri genişleyerek ek alan sağlıyor.
- Deuter Bike One 20 sırt çantası, 20 litre ek hacim sağlıyor, kask taşıma filesi, yağmurluğu, terlemeyi önleyen konforlu sırt dizaynı ile bisiklet kullanıcıları için dizayn edilmiş sırt çantası, fiyatı yaklaşık 310 TL (60 USD)
- Btwin 3.0 gidon çantası, sert ve su geçirmez yapısı elektronik aletleri ve değerli eşyalarınızı taşımaya elverişli, gidona takılan aparatı ile kolayca takıp çıkarabilirsiniz böylece bisikletiniz yanınızda olmasa bile çantayı sürekli yanınızda taşımanıza olanak sağlıyor, ürün artık satılmıyor bu yüzden fiyat bilgisi veremiyorum.
- Decathlon portbagaj gerdirme filesi, taşıma kapasitenizi arttırmanın en basit yöntemi. mutlaka en az bir adet bulundurmanızı tavsiye ederim, fiyatı 23 TL civarı.
- Newfeel (Decathlon) 35L katlanabilir kabin boy çanta, katlandığında çok az yer kaplayan bir çanta, biz bu çantayı hava alanında kasklarımız, ve bazı bisiklet ekipmanlarımızı taşımak için kullandık, ölçüleri kabine almak için elverişli, dilerseniz gerdirme fileleri ile birlikte port bagajın üzerinde yük taşımak için kullanabilirsiniz, fiyatı da gayet uygun yaklaşık 25 TL (6-7 USD)
- Son olarak giysilerinizin heybe ilerisinde daha organize olmasını ve yağmurlu günlerde ıslanma riskini azaltmak için çöp poşeti, market poşeti gibi su geçirmez torbalar içerisinde saklayabilir veya fotoğraftaki gibi suya dayanıklı keselerden satın alabilirsiniz.
Bisiklet Tamir ve Yedek Malzeme Ekipmanları
Her turcunun yolda başına gelebilecek küçük çaplı arızaları giderebileceği bir tamir setinin olması gerekiyor. Bu set içeriğinde el pompası, yama seti (tercihen kendinden yapışkanlı), alyan anahtar seti, yedek iç lastik bulundurabilirsiniz. Biz bunlara ek olarak küçük bir ingiliz anahtarı, bir miktar Duct tape ve küçük bir tüp japon yapıştırıcısını da setimize ekledik. Bunun yanında pense özelliği olan Leatherman Sidekick çok amaçlı çakısını da her ihtimale karşı yanımıza aldık.
Güvenlik ve Aydınlatma Ekipmanları
Tabii ki kasklarımızı yanımıza almayı ihmal etmedik, olası bir kazada başımızın yaralanma ihtimalini azalmamız önceliklerimiz arasında olmalı. Eldivenler uzun yolculuklarda ellerinizin su toplamasını önleyecektir, aynı zamanda olası düşmelerde ellerinizi koruyacaktır. Gözlerinizi de korumayı ihmal etmemenizi öneririz, güneşli ve rüzgarlı havalarda mutlaka koruyucu gözlük kullanın, gözünüze kaçan herhangi bir partikül veya böcek kaza yapmanıza sebebiyet verebilir. Karanlık günlerde veya geceleri renksiz veya sarı renkli gözlükler kullanabilirsiniz.
Güneş ışınları yaz günleri cildinize zarar verebilir 30 veya 50 faktörlük bir güneş kremi taşıyabilirsiniz.
Geceleri hem görmek hem de görünür olmak adına aydınlatma ekipmanları veya reflektörler taşımanız faydalı olacaktır. Kolay takılıp çıkarılması, şarjlı oluşu, 200 lümen ışık şiddeti sebebiyle benim aydınlatma tercihim Moon Meteor 200 oldu, bunun yanında en az 60 lümenlik bir kafa lambası veya bisikletin gidonuna sabitleyebileceğiniz güvenilir bir el feneri de işinizi görebilir. Her ne kadar yolculuklarımızı gündüz vakti için planlasak da gün batımından sonra yola devam etmemiz gereken durumlar yaşadık, bu yüzden aydınlatma ekipmanlarınızı ihmal etmeyin.
Son olarak da bisiklet zinciriniz mutlaka olmalı, bisikletinizin çalınması ihtimali çok küçük bile olsa her zaman vardır.
Yiyecek ve Su
Su tur boyunca eksik kalmamasına özen göstereceğiniz yegane ihtiyaçlarınızdan olmalı. Rota üzerinde yer yer market ve yerleşim birimlerine rastlayabiliyorsunuz fakat kimi zaman uzun süre boyunca tek bir bina dahi göremediğiniz de olabiliyor, bu yüzden yanınızda yeterince su taşımanızı öneririm. Benim mevcut mataram Zefal Arctica 700 ml‘ydi. Suyu serin tutmak için az etkili bir izolasyon sistemi bulunuyor yine de hiç yoktan iyi. Bu matara ile ilgili sevmediğim özelliği ise dış kapağının bulunmaması, toprak yollardan geçtikten sonra ağız kısmı toz içerisinde kalıyor ve su içmek isterken bütün bu pislikler ağzınıza giriyor. Bu yüzden kapaklı matara kullanmanızı tavsiye ederim. Bir diğer su taşıma yöntemi olarak dolu veya boşken kaplamaması ve sürüş sırasında su içme rahatlığı sebebiyle su çantası kullanmanızı kolaylık sağlayabilir. Ayrıca marketten alacağınız pet şişeleri de su taşımak için tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Katlanır bisikletlerimizin matara taşıma aparatı için montaj delikleri bulunmaması su mataralarını taşımak adına bir sorun yarattı fakat Decathlon’un mucizevi aparatı sayesinde sele borusuna matara kafesi monte etmeyi başardık. Fakat bu aparattan yolculuk öncesi elimizde yalnızca bir adet vardı, diğer bisiklet için Almanya’daki yerel bir bisiklet mağazasında benzer bir ürün bulabildik.
Sıvı ve elektrolit ihtiyacını gidermek adına ara sıra Powerade gibi içecekler satın aldık. Yiyecek olarak wasa veya siyah ekmek, üçgen krem peynirler bir miktar salam tur boyunca öğle vakti atıştırmalıklarımızı oluşturdu. Bazen yol üzerindeki çilek tarlalarında 2-3 Euro’ya bir kutu çilek satan tezgahlar bulunuyor. Bunun dışına yerel marketlerde gofretlerden meyvelere beslenme adına pek çok ürün bulabilirsiniz. Bu biraz sizin beslenme tercihinize bağlı.
Giysiler
Turumuzun üçüncü gününde bütün çamaşırlarımızı yıkama imkanı bulduk, böylelikle taşımamız gereken giysi miktarını önemli ölçüde azalttı. YIkama imkanınız olup olmayacağını kalacağınız yerleri seçerken araştırabilirsiniz. Eğer giysilerinizi tur boyunca yıkamayı düşünmüyorsanız, her güne bir adet çamaşır ve çorap taşımanız hijyen açısından faydalı olacaktır. İki şort veya eşofman, 3-4 adet tişört, bir adet hafif rüzgarlık, bir adet kalın kapişonlu, tercihe bağlı pijama, yedek ayakkabı veya sandalet (yedek ayakkabı yolculuk sırasında yanlışlıkla sura girmemiz sebebiyle listemize sonradan eklediğimiz bir ekipman oldu. Yerel bir marketten kendimize birer çift deniz ayakkabısı satın aldık) almanızı öneririz. Konforlu sürüş adına bisiklet taytı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yağmurlu havalar için katlanabilir yağmurluk veya katlandığında cep boyutuna gelen ucuz naylon yağmurlukları tercih edebilirsiniz.
Diğer Ekipmanlar
Hijyen Kiti, İlk Yardım Kiti, elektronik aletler ve şarj üniteleri, isviçre çakısı taşıdığımız diğer ekipmanlar olarak sayılabilir.
Eğer sorularınız olursa veya incelememizi istediğiniz bir ekipman varsa lütfen bize yazın 🙂
Son olarak;
Leatherman squirt ps4 inceleme videomuz:
Deuter Bike One 20 çanta inceleme videomuzu izlemek isterseniz:
