BİSİKLET TURLARI,  EKİPMANLAR

Çocuğuyla birlikte bisiklete binmek isteyenlere ürün önerileri

Herkese merhaba! Bazen Atlas’la yaptığımız mini turlarda kullandığımız ekipmanlar sorulabiliyor. Ben de madem soruluyor o zaman niye kısa bir yazı hazırlamayalım diye düşündüm ve hemen işe koyuldum 🙂

 

Bizim Atlas’la birlikte bir bisiklet turu yapma hayalimiz olsa da bir süre Atlas’ın biraz büyümesini bekledik. Tam büyüdü, belki bu sene bir şeyler yaparız derken hop geldi mi Covid-19!

 

Neyse biz içimizi karartmıyoruz. Tekrar yollara düşebileceğimiz günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

Bu yazıda yalnızca aldıklarımız, kullandıklarımız ve hatta henüz kullanamadıklarımızı sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

 

Diyelim ki yavrunuz bisikletinize alıp dolaşmaya karar verdiniz. Biz İstanbul’da ha deyince Atlas’ı arkamıza atıp çıkamıyoruz, kıymetini bilin 🙂

 

Nereden başlayacağız? Tabi ki konunun en başından, yani sizin bisikletinizden.

 

1 – Koltuğu takabileceğiniz uygun ölçülerde bir bisiklet

 

Bunu söylüyorum, çünkü bizim gibi sadece katlanır bisikleti olanlar için baştan bu iş yaş! Biz o nedenle bana bir tane tur bisikleti aldık. Burada önemli olan bisikletin tur, şehir veya yol bisikleti olması değil, koltukların kılavuzlarında da önerildiği şekilde, tekerlek çapının 26″-28″ olan bisiklet olması. Çünkü her ne kadar katlanır bisikletlere monte edilen bisiklet koltukları olsa da hem çocuk hem bizler için bunun çok konforlu olacağını düşünmüyoruz.

 

Her model için geçerli mi bilemiyorum ama araştırırken arka amortisöre sahip bisikletlerin çocuk koltuğu takmaya elverişli olmadığını okumuştuk.

 

Biz Atlas’ın koltuğunu bana aldığımız tur bisikletine bağlıyoruz. Yalçın ise katlanır bisikleti ile eşlik ediyor. Benim bisikletimin markası KTM, kullandığım kadarıyla memnun olduğumu söyleyebilirim. Fiyatlar marka/modele göre çok değişiyor, siz bisikletinizden beklentiniz, kullanım amacınız doğrultusunda, bence bisiklet satan mağazaların da yönlendirmesiyle bütçenize uygun bir bisiklet mutlaka bulabilirsiniz.

 

2 – Çocuk için uygun koltuk seçimi

 

Biz başta bu konuyu araştırırken gördük ki bu koltukların öne takılan ve arkaya takılan, arkaya takılırken de kadroya yada portbagaja takılan modelleri mevcut.

 

Öncelikle öne takılan koltukların yaş/kg sınırı çok düşüktü ve her ne kadar çocuk önde olduğu zaman size daha güvenli hissettirse de rüzgar, kum, toz gibi şeylere ön koltukta çocuklar daha çok maruz kalıyor.

 

Arkaya takılan modellere gelecek olursak, koltuğu dediğimiz gibi 2 farklı şekilde bisiklete monte edebilirsiniz.

 

Biz araştırırken portbagaja takılandan değil, arka kadroya takılan modelden aldık. Başlıca sebepleri:

 

1 – Bisiklette portbagaj olmalı veya yoksa satın alma gerekliliği: Benim aldığım bisikletin portbagajı yok ve alacağımız portbagajın da oldukça sağlam, kaliteli olması gerekiyordu.

 

2 – Portbagaja takılan modellerin şok emme özelliğinin daha az olması: Bu da çocuğun sürüş sırasında konforunu negatif yönde etkileyecek önemli bir özellik.

Kadroya takılan model için de bir adaptöre ihtiyacınız var ki zaten bu modelden aldığınız takdirde içinden bu aparat çıkıyor. Bu aparatı kadroya bir kere monte etmeniz yeterli. İstediğiniz takdirde koltuğu çıkarıp takabiliyorsunuz. Bizim aldığımız modelin içinden alyan da çıkıyordu, kolaylıkla montajını yaptık.

 

Burada bizim spesifik olarak yaşadığımız konu, bisikletin kadın bisikleti geometrisine sahip olması ve selenin aşağıda olması sebebiyle koltuğu takıp çıkarırken seleyi hareket ettirmemiz gerekiyor. Ancak çok uzun uğraş veren bir konu değil.

 

Bu ürüne bakarken çok fazla markaya denk geleceksiniz, bütçe ve kalitedeki beklentinize göre bir model seçebilirsiniz. Kendi tercihimizden bahsedecek olursak, biz Polisport Boodie model koltuk seçtik ve çok da memnunuz.

 

Bu markayı yalnız İstanbul’da kendi bisikletimizle değil, Fransa – Annecy’de yaptığımız günü birlik turda da deneyimleme şansımız oldu. Farklı bir modeldi ancak aynı markaya ait olduğu için sizlerle de paylaşmak istedik. Bu arada turdaki model portbagaja monte edilen bir modeldi, ancak tur için kullandığımız yol, engebesiz, düz bir yoldu ve Atlas’a rahatsızlık vermedi. Hatta öyle ki tur sırasında uyuyakaldı 🙂

 

Merak edenler için Annecy Gölü Çevresinde bebekle bisiklet turu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bebeğiniz 9kg’ı geçtiği andan itibaren kullanabilirsiniz ve 22 kg’a kadar taşıma özelliği var, bu da yaklaşık 4-5 yaşına kadar kullanım şansı veriyor. Ayak koyma kısmı ve kayış kısmı ayarlanabilir, bu sebeple çocuğun boyuna göre yukarı, aşağı oynatabiliyorsunuz. Bizim bisiklet koltuğu 3 bağlantı noktasına sahipken, bazı modeller 5 bağlantıya sahip ama 3 olması bizim için bir sorun teşkil etmedi. Ürün aynı zamanda EN 14344 Güvenlik sertifikasına sahip.

3- Sadece çocuk için değil, sürücü için de olmazsa olmaz: KASK!

 

Biz kaskı Decathlon‘dan almıştık ve memnun kaldık. Bütçenize ve çocuğunuzun rahat edeceği şekilde dilediğiniz markayı tercih edebilirsiniz. Kask sadece çocuk için değil sürücüler için de hassas bir konu, alırken mutlaka kaliteli ve sertifikalı bir model tercih etmekte fayda var.

 

4 – Çocuk için rüzgarlık ve mümkünse gözlük

 

Her ne kadar sürücü bir miktar rüzgarı kesse de, nasıl biz tur esnasında bir rüzgarlık ve gözlük kullanıyorsak, yavrulara da rüzgarlık ve mümkünse herhangi bir kaza anında bir yerini kesmesine engel olacak modelde gözlük iyi olur.

BONUS: Uzun tura çıkacaklar için!

 

Eğer siz de bizim gibi yavrunuzla uzun bir turun hayalini kuruyorsanız, sırf çocuk koltuğu yeterli olmayacak. Çünkü çocuğunuz bir süre sonra genelde yorgun düşüp uykuya dalıyor. Üstelik de bisiklet koltuğunda bir kaç saat sorun olmasa da daha uzun sürelerde çocuğa konforlu bir alan sağlamak şart. İşte bu nedenle olmazsa olmazlardan biri de bisiklet için tasarlanmış Çocuk Römorkları! Ne yağmur, ne rüzgar, ne güneş çocuğu etkiliyor. Üstelik de çocuk rahatça uyuyabilir, oturduğu yerde oyun oynayabilir ve etrafı seyredebilir.

 

Ah biz bunu da yine ne araştırmıştık anlatamam, üstelik Atlas daha doğmamıştı bile zar zor bu römorku bulduğumuzda. Elbette piyasada çok farklı çeşitler ve markalar var. Thule, Burley, Hamax, Allen, Polisport, Decathlon bunlardan bazıları (Şu sıralar Decathlonun sitesinde göremedim, artık satılmıyor olabilir, belki 2. el bulma şansınız vardır.). Ancak biz araştırırken şöyle bir şey keşfetmiştik. Burley’nin Honey Bee modelini aynı zamanda puset olarak da kullanabiliyordunuz ki bu aynı noktaya dönmeyeceğiniz ve bütün eşyalarınızı yanınızda taşımanız gerektiği takdirde, puset sorununu ortadan kaldıracak bir modeldi! Bunların bir de 2 çocuk taşıyabilme kapasitesi, bu römorku yalnızca Atlas’ı değil bazı eşyalarını da taşımamıza fırsat vereceği düşüncesini uyandırdı bizde.

kaynak: https://www.burley.com/product/honey-bee/

 

Ürün kalitesi ve fiyat/performans olarak da Burley Honey Bee bize daha cazip gelmişti. Ancak aradığımız dönemde hiç bir şekilde bu ürünü bulamıyorduk, her yerde tükenmişti. Biz de sanki hemen alıp çocuk doğar doğmaz kullanacağız ya, deli gibi araştırırken. Letgo’dan 2. elini bulduk, Kayseri’ydi galiba şehir, oradan sahibi beyefendi çok da güzel paketleyip kargoyla bize göndermişti. Henüz kullanmak nasip olmadı, bu sene ufak bir kullanma planımız var ama kısmet 🙂

 

Kullanınca muhakkak detaylı izlenimlerimizi de paylaşacağız, şimdilik bizden bu kadar 🙂

 

Sevgiler!

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir